Đuro Jurica Prejac — Tekstovi pjesama

Đuro Jurica Prejac

Biografija

Rođen je 1870. u Desiniću podno Velikog Tabora. U petoj godini uči glasovir, u sedmoj svira na orguljama u mjesnoj crkvi sv. Jurja u Desiniću. Gimnaziju pohađa u Varaždinu, a grafički nauk uči u tiskari Narodnih novina u Zagrebu, ali više vremena provodi u Hrvatskom Narodnom kazalištu negoli na poslu u tiskari. Glumu i druge umjetničke vještine uči u Zagrebu i Beču. Djelovao je u kazalištima u Ljubljani, Splitu, Banjoj Luci, Sarajevu, Osijeku i Zagrebu. Čitav životni vijek bavio se glazbom i svirao skoro sve instrumente. Pjevanje je učio kod maestra Ivana pl. Zajca. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu preuzima partije u operetama i operama koje je do tada imao Zvonimir Freundenrich.

Radio je kao dramaturg, scenarist, scenograf, baletan i koreograf, a bio je i glumac, režiser, libretist, kompozitor. Doslovce nema posla u kazalištu koji Jurica nije radio. Učitelj je mimike i deklamacije u Hrvatskom glazbenim zavodu u Zagrebu tako velikim imenima kao što su: Ivo Badalić, Viktor Bek i glasoviti Zvonimir Rogoz. Tisak Zagreba onog doba pisao je: "Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ne može se zamisliti bez Gjure Jurice Prejca". Taj velikan zagorske i hrvatske kulture, nažalost, nema ni svoje ulice niti traga osim memorijala u Velikom Taboru kraj Desinića. Gjuro Prejac je ipak najpoznatiji kao autor mnogih skladbi.

Spjevao je među ostalim "Vu plavem trnaci", "Peharček moj", koje danas smatraju "narodnim" pjesmama. Napisao je libreta i komponirao operete: "Vječiti ženik", "Apaš Kavalir", "Mis Eva". Dramatizirao je Šenoine romane: "Čuvaj se senjske ruke", i "Seljačka buna". Napisao je komedije: "Zajutrak", "Tko je mrtav" i "Znatiželjni tast". Oproštajnu predstavu Gjure Prejca u HNK organizirao je "začasni odbor" na čelu kojeg je bio gospodin Miroslav grof Kulmer predsjednik Praštedionice, dr. Nikola Andrić, pomoćnik ministra prosvjete, te Branko Stanislav pl. Horvat intiman Juričin prijatelj. Članovi Odbora bili su g. Msgr. Janko Barle, dr. Albert Bazala, Rudolf Erber, Nikola Faler, dr. Oto Frangeš...

TekstoviPowered by VegCook.net

© 2006-2022 cuspajz.com