Lepi cajti — Tekstovi pjesama

Lepi cajti

Biografija

Osnovani 1984. pod imenom Start, a 1985. mijenjamo ime u Lepi cajti.
Početna postava Lepih cajtov: Milan Kladnički – ritam gitara i vokal, Stanislav Bračun – harmonika i klavijature, Drago Fiket – truba i vokal, Vilim Štrok – klarinet i saksofon, Marijan Karažija – bas gitara, Tomislav Greblički – bubnjevi i vokal.
Prvi nastupi bili su na svadbama i zabavama u okolici Kumrovca, Klanjca, Tuhlja, Zagorskih sela i Kraljevca na Sutli.
Prvi put nastupamo na festivalu Igrajte nam mužikaši 1985. pjesmom V Zelenjaku i Cesargradskom polkom. Autor prve snimljene pjesme, Branko Greblički Ventek, nastupa s Lepim cajtima na festivalima i značajnijim nastupima prvih godina djelovanja. Počinje snimanje prvog albuma u studiju Jadran filma, kojeg producira Boris Zeljak (u stvarnosti sami radimo produkciju, a u studiju radimo pod paskom glazbenog urednika Miroslava Gavrilovića).
Mihael Miško Cvrk, djelatnik Jugotona, tekstopisac i veliki zaljubljenik u zagorsku popevku, najzaslužniji je što smo dobili priliku snimiti album (MC), koji izlazi u travnju 1986. pod nazivom Pozdrav zavičaju. Promocija je održana u Hotelu Mihanović u Tuheljskim toplicama, početkom godine, pred 1000 posjetitelja.
U sastav dolaze bubnjar Bojan Savšek iz Celja i Božo Cvetko, kontrabasist i bas gitarista. 1987. počinju pripreme za snimanje novog albuma, a u sastav ulaze Davor Vukmanić, bas gitara i vokal i Tomislav Žalac, bubnjevi. Snimamo u studiju Bonton u Rogatcu, Slovenija. Počinje dugogodišnja suradnja s Ivicom Šerfezijem i autorima Dragom Britvićem i Vilibaldom Čaklecom.
Kao uspješni autori tekstova i glazbe, potvrđuju se Branko Greblički Ventek i Davor Vukmanić. Moderniji aranžmani zagorskog glazbenog izričaja, šaljivi tekstovi i zvuk približen šlagerskoj glazbi, neke su od karakteristika albuma „Lepi cajti 2“ MC). Bilježimo prve nastupe u manifestacijama. Na tragu albuma „Lepi cajti 2“, 1989. snimamo album „Zapopevaj z'nami prijatel“. Prvi put se naše pjesme nalaze na LP-(long play ploča). I na ovom albumu se nalazi nekoliko uspješnica koje su rado slušane i danas. Pjesme za album napisali su: B. Greblički, D. Vukmanić, M. Kladnički, D. Britvić, V. Čaklec, R. Tramišak, I. Pepelko, M. Cvrk i B. Zeljak. Vilim Štrok, klarinetist i saksofonist, svojim aranžmanskim rješenjima, dao je nemjerljiv doprinos uspjehu pjesama „Lepih cajtov“. Pjesme su snimljene u studiju „Jugotona“. Gošća na albumu bila je Višnja Korbar. Kao i prva dva albuma, izdavač je „Jugoton“.
Najupečatljiviji nastup u 1989. bio je na Dočeku Nove godine u Hotelu „Mihanović“ u Tuheljskim toplicama. Nakon odsvirane „Lijepe naše“ u ponoć, nastavili smo set s hrvatskim pjesmama koje se u javnosti još uvijek nisu izvodile, a koje su gosti u prepunoj dvorani odstajali i otpjevali s nama. Nezaboravno!
1990. u „Lepe cajte“ dolazi Ivica Bartolić, bas gitarista i baritonista, umjesto Davora Vukmanića. U toj godini imali smo rekordan broj nastupa na mnogobrojnim manifestacija, svadbama i ostalim svečanim prigodama. Dio nastupa, u sastavu je djelovala pjevačica Biserka Postružin. Zbog razmimoilaženja u razmišljanjima o načinu rada i potrebe angažiranja članova vokala (M. Kladnički bio jedini vodeći vokal), u sastav ulaze Ivica Hršak Jurika, truba i vokal i Ivica Hršak Belko, klarinet, saksofon i vokal.
1992. članovi „Lepih cajtov“ su: Milan Kladnički, Stanislav Bračun, Ivica Bartolić, Tomislav Žalac, Ivica Hršak Jurika, Ivica Hršak Belko.
Prvi javni nastup u tom sastavu bio je na festivalu „Igrajte nam mužikaši“ u Bedekovčini s pjesmama Premalo je lepih cajtov i Vu srcu lijepe naše autora Ivice Hršaka Belka. Prvi put nastupamo u KD „Lisinski“ na humanitarnom koncertu u organizaciji dr. Drage Rubale (Narodni radio i RVG). Slijedi snimanje i izdavanje četvrtog albuma pod nazivom U srcu te nosim, Hrvatsko zagorje. Studio i izdanje Crorec. Za HTV snimljeni spotovi za emisiju „Iz stare škrinje“. Nastupamo na prvom festivalu zabavne glazbe „Zagorjrfest 2003.“ Pjesmom Maria Mihaljevića, „Kad se vrate lastavice“. Novi član sastava je Darko Vincelj, bas gitara i bariton.
U prosincu 1994., u studiju „HB ton“ snimamo materijal za peti album. Producent Toni Eterović, ton majstori B. Molnar i Z. Haraminčić, prateće vokale otpjevala Jadranka Krištof, a aranžmane napravili T. Eterović i T. Babić. Autori na ovom albumu bili su: Pero Rogan, Đorđe Novković, M. Mihaljević, B. Greblički Ventek, D. Kovačićek i R. Poljak. Izdanje „MTM“ Zagreb. Prodaju odradili „Lepi cajti“. U roku mjesec dana prodali smo 3000 MC-a.
1995. Croatia Records izdaje kompilaciju uspješnica „Lepih cajtov“ pod nazivom Premalo je lepih cajtov, koja je prodana u nakladi od 7000.

Izvor: Lepi cajti

TekstoviLinkovi

Lepi cajti, službene stranice


Powered by VegCook.net

© 2006-2024 cuspajz.com