Zagrebački mališani — Tekstovi pjesama

Zagrebački mališani

Biografija

Zbor je osnovao zagrebački glazbeni pedagog Zlatko Kubik 12. ožujka 1979. godine. Od osnutka usmjeren je na rad s djecom predškolske i prvoškolske dobi (djecu od četiri do osam godina). U to doba u Zagrebu nisu postojali takvi oblici rada s djecom, stoga je djelatnost na stvaranju ansambla te vrste nailazila na mnoge probleme i poteškoće. No, velikim entuzijazmom kako voditelja tako i djece i njihovih roditelja, rezultati nisu izostali, a kao posljedica toga bilo je osnivanje mnogih sličnih zborova u Zagrebu i cijeloj Lijepoj našoj u godinama koje su slijedile.

"Mališani" njeguju jednoglasno pjevanje koje odgovara njihovoj dobi razvijajući tako svoje glazbene sposobnosti. Istovremeno, da se ne bi sputavala spontanost, uvodi se i koreografija kao dodatna vrijednost pjesme.

U tih dvadeset tri godine djelovanja zbile su se i mnoge društvene promjene, koje su se najvidljivije odrazile u imenu zbora. U trenutku osnivanja ono je glasilo "Trešnjevački klinci". Nekoliko mjeseci kasnije promijenjeno je u "Trešnjevački mališani". Pod tim imenom zbor djeluje do 1989. godine kada dobiva naziv "Zagrebački mališani", pod kojim djeluje i danas.

Od prvih početaka do danas sa zborom je njegov osnivač, dirigent i umjetnički voditelj profesor Zlatko Kubik , glazbeni pedagog koji je za svoj rad nagrađen ordenom reda DANICE HRVATSKE S LIKOM ANTUNA RADIĆA. Koncerti "Mališana" ne oduševljavaju samo repertoarom skladbi, već i pažljivim i pedagoškim odabirom voditelja i gostiju koncerata. Ovdje moramo posebno istaknuti doprinos doajena hrvatskog glumišta gospodina Richarda Simonellija, koji je veliki dio svog glumačkog i redateljskog rada posvetio djeci (rad s "Mališanima", u kazalištu "Trešnja", Lutkarskom kazalištu…).

U obogaćivanju fundusa glazbenih pjesama za djecu svoj su doprinos, uz "Mališane" dali i mnogi veliki hrvatski skladatelji i književnici.

Izvor: Zagrebački mališani

Tekstovi    Linkovi

    Zagrebački mališani, službene stranice


    Powered by VegCook.net

    © 2006-2023 cuspajz.com