Đorđe Balašević — Tekstovi pjesama

Đorđe Balašević

Biografija

Datum rođenja: 11. svibnja 1953.
Mjesto rođenja: Novi Sad, Vojvodina
Djordje je ime dobio međusobnim kompromisom majke, koja je željela da se zove Zoran, i djeda, koji je želio da se zove prema njemu Đoka. Sam Đole kaže da nije sretan tim imenom ali je već navikao na njega. Smatra da je imao uzbudljivo i sjajno djetinjstvo, te navodi da je veliku ulogu u njegovom djetinjstvu imao Dunav koji je do danas ostao njegova velika ljubav. Pošto je bio sin jedinac te pošto mu je majka Veronika Elvira Matilda Dolenec bila mađarica i bila katolkinja tada je Đole dobivao mnogo darova za svaki blagdan. Djed Đuro Dolenec i baka Ilona s majčine strane obasipavali su ga darovima za vrijeme njihovih blagdana dok su djed Baloš i baka Milanka sa tatine strane darivali ga također koliko su mogli.
Pohađao je gimnaziju iz koje je bio izbačen radi nestašnog ponašanja u to vrijeme i radi odlazaka na Dunav onda kada je trebao biti u školi. Tu je gimnaziju završio te upisao fakultet koji ipak nije završio radi glazbene karijere. Inače još kao srednjoškolac nije volio čitati baš knjige koje je morao čitati ali je na preporuku majke čitao puno druge poezije i time je bogatio svoj nadareni vokabular koji je poslije pokazao u svojim pjesmama.

Prva pjesma koju je napisao je bila "Otkud muva". Nakon toga 1977. godine pristupio je zajedno s prijateljem akustičnoj grupi pod nazivom Žetva s kojom je snimio pjesmu U razdeljak te ljubim. Nakon raspada te skupine osniva Rani Mraz. S tim je bendom ostvario neke današnje hitove poput Moja Prva ljubav i "Računajte na nas"- pjesmu koja postaje generacijskom himnom.
Nakon toga Djordje odlučuje napustiti Rani Mraz te osniva grupu "Riblja Čorba" s kojom radi neke singl hitove kao što su "Sve je dobro kad se dobro svrši", Mnogo mi znači to, Neki novi klinci i Drago mi je zbog mog starog. Tako 1979. godine on zajedno s Biljanom Krstić nastupa po bivšoj Jugoslaviji te ih prate Neoplani- bend za koje je on pisao i neke tekstove. Poznat je posao po tome da između pjesama drži monologe na neke teme poput susreta s vozačem Porschea na beogradskom trgu Slavija te proširena verzija pjesme Snaša na salaša koja je također i humorističnog karaktera. 1979. godine okuplja brojne ljude na velikim koncertima. Također je u to vrijeme napisao i dao pjesmu Zdravku Ćoliću pod nazivom "Zbog tebe" i svoje neke pjesme kao što je slavna Odlazi cirkus.

1982. godine objavljuje svoj album "Pub" kojime započinje njegov uspon i njegova samostalna karijera. Na tom albumu se nalaze hitovi poput Lepa protina kći, Ratnik paorskog srca, Boža zvani pub, Pesma o jednom petlu. 1983. godine objavljuje svoj album Celovečernji the kid na kojem se nalaze budući hitovi poput Badnje veče, Olivera, Slovenska, Al’ se nekad dobro jelo.

Pjesma koju je stvorio prije rata, koja se nažalost nije obistinila, uz pomoć djece u vrtiću pod nazivom "Samo da rata ne bude". Nakon toga slijedi album "Pantha Rei" na kojem je hit pjesma "Soliter" kojom objašnjava trenutno političko stanje u tadašnjoj državi. Nakon njega slijedi album "Tri posleratna druga" kojeg je napravio uz pomoć veliki tadašnjih glazbenika: Dujina, basista; Aleksandara Kravića i glazbenika iz Rijeke, gitarista Elvisa Stanića. Pošto se nije htio odazvati vojnom pozivu njegove su pjesme zabranjene u javnosti da se prikazuju te nije nastupao niti na jednom svom tadašnjem koncertu.


Tek 1993. godine snima svoj sljedeći album "Jedan od onih života" koji izbacuje hit "Ja luzer" ali i pjesmu "Čovek sa mesecom u očima" o ratnim tragedijama o razrušenom gradu Vukovaru. Radi svojih oporbenih govora nije imao previše uspjeha u to vrijeme jer je imao uvijek jaka i čvrsta stajališta koja je iznosio na svojim koncertima. Nakon poduže pauze objavljuje 1996. godine svoj album "Na posletku" koji izbacuje hitove poput "Drvena pesma", "Dođoška", "Regruteska", "Namćor".
--
Izvor: zvijezde.hr

TekstoviLinkovi

Wikipedia (hrvatski)
Wikipedia (english)


Powered by VegCook.net

© 2006-2024 cuspajz.com